Embarassada al volant, precaució constant

06.11.11
|

 

L'embaràs és una situació que viuen moltes dones conductores. L'embaràs com procés natural no ha de limitar les activitats habituals, com per exemple conduir, sempre que es prenguin les mesures de seguretat oportunes.

Cada embaràs és diferent i cada dona ho sent d'una forma distinta, i encara que no es contraindica conduïr, en general es recomana que a partir de la setmana trenta, la futura mare viatgi com acompanyant.

  •  Evitar els desplaçaments llargs al volant, com a màxim 100 quilòmetres seguits i no realitzar més de 3 hores al dia.
  • Les nàusees, marejos i vòmits, freqüents en les gestantes, s'intensifiquen en els viatges llargs.
  • Se suggereix que les gestants, quan són passatgeres, se situïn en els seients posteriors, molt més amplis i còmodes.
  • S'aconsella viatjar a una velocitat moderada, salvant en tant que sigui possible les irregularitats de la carretera, evitant frenades brusques i desplaçaments violents
  • A ser possible, en un cotxe de 5 portes amb una bona suspensió.

Després del part, és recomanable deixar passar entre una i tres setmanes per a tornar a conduir.

Normativa general
Encara que la legislació espanyola, en els seus articles 116 i 119 del Codi de circulació, estableix la possibilitat d'exempció en l'ús del cinturó de seguretat «en dones encintes quan disposin d'un certificat mèdic en el qual consti la seva situació o estat d'embaràs i la data aproximada de la seva finalització», és recomanable que tota embarassada que circuli en automòbil faci ús del cinturó.

Però, com posar-se el cinturó?
Dur-lo de la forma correcta: entre els pits i el més baix possible sobre els malucs. No s'ha de deixar que la secció abdominal del cinturó es pugi cap al ventre de la dona perquè podria danyar el nadó.

Airbag
Altre punt important relatiu a la seguretat en el vehicle durant l'embaràs és l’airbag i els seus presumptes efectes perjudicials sobre el fetus. Malgrat el que es pugui dir, es desaconsella desconnectar l’airbag -ja sigui el del conductor o el del copilot- en el cas de les dones en estat. Les dades dels quals es disposa indiquen que l'ús d'aquests dispositius protegeix a la dona i el seu nadó en cas d'accident.

Efectes dels problemes de salut durant l'embaràs en la conducció

  • La lumbalgia interfereix amb la postura de la conducció, pel que es recomana utilitzar la faixa pélvica i realitzar la taula d'exercicis, que millora molt la sintomatologia.
  • Un dels més freqüents és la son característica que pateixen algunes dones gestants.
  • L'embaràs pot produir canvis en el nivell de sucre en la sang, modificacions de la tensió arterial, alteracions en la visió i edemes en els membres o varius.
  • La presa de fàrmacs com sedants també pot alterar el nivell d'atenció necessari per a assegurar una circulació sense perill.
  • La gestant amb antecedents d'avortaments o amb símptomes d'una possible amenaça d'avortament NO ha de viatjar amb cotxe i menys encara conduïr.

 

Si es produeïx una col·lisió, encara que aparentment sigui de poca importància, és imprescindible informar a l'especialista com més aviat millor. Així es descarta qualsevol tipus de complicació en la mare i en el desenvolupament normal del fetus.